Sisältöön Sivustokartta

Neve hakee rahoitusta aurinkopuistohankkeeseen

Neve Oy hakee rahoitusta aurinkopuistolle, jota suunnitellaan rakennettavaksi Rovaniemen Alakorkaloon.

Hanke on osa Neven uusiutuvan energian strategiaa, ja se olisi toteutuessaan Suomen ja Lapin mittakaavassa merkittävä.

– Neve etsii aktiivisesti uusiutuvan energian investointimahdollisuuksia sekä aurinko- että tuulivoimaan. Aurinkovoimahanke tuli ajankohtaiseksi rahoitushaun myötä, Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten kertoo.

Neve ja kaupunki ovat yhteistyössä etsineet Rovaniemeltä sopivaa sijaintia tämän suuruiselle aurinkovoimahankkeelle. Toteuttamiskelpoisimmaksi valikoitui Alakorkalon alue, sillä kaupungilla ja Nevellä on jo maanomistusta alueella ja siellä sijaitsee myös Neven Mustikkamaan haketusterminaali. Alueen asemakaava mahdollistaa aurinkopuiston rakentamisen ja lisäksi sijainti on keskeinen sähköverkkoon nähden.

– Olisi tärkeää saada Rovaniemelle strategisten tavoitteidemme mukaisesti vihreään siirtymään kohdistuva hanke, joka tukee hiilineutraaliuden tavoitteita, sanoo Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Neve jättää aurinkopuiston rakentamisesta rakennuslupahakemuksen Rovaniemen kaupungille.

Rahoituksen hakuaika päättyy syyskuun 2023 lopulla ja tuen saajat kerrotaan tammikuussa 2024. Mikäli rahoitushakemus hyväksyttäisiin, alkaisivat rakennustyöt kahden vuoden sisällä rahoituksen myöntämisestä.

Rahoitusta myönnetään Suomeen

Rahoitusta haetaan EU:n RENEWFM-ohjelman kautta, joka pyrkii edistämään siirtymistä puhtaampaan energiaan ja tukemaan Euroopan vihreän kehityksen tavoitteita, kuten ilmastoneutraaliutta. Investointitukena jaettavaa rahoitusta myönnetään aurinkovoimahankkeisiin Suomen alueella. Rahoitusta jaetaan yhteensä 40 miljoonaa euroa ja sen myöntäjänä toimii Luxemburgin valtio.

Aurinkovoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on kasvanut viime vuosien aikana. Energiaviraston mukaan aurinkoenergian tuotanto Suomessa on tällä hetkellä yli 800 megawattia. Fingrid ennustaa kapasiteetin kasvavan tulevaisuudessa lähes kymmenkertaiseksi.

Uusimmat artikkelit