Sisältöön Sivustokartta
sähköautojen latauspisteet parkkihallissa

Sähköisen liikenteen edelläkävijä Lapissa

Neve Oy on rakentanut sähköisen liikenteen julkista latausverkostoa Lapissa vuodesta 2015, ja tarjoaa latauspalvelua yhteistyössä Virta Globalin kanssa. Tukemalla sähköisen liikenteen kehitystä Lapissa haluamme kantaa vastuuta liikenteen päästöjen vähentämisestä ja tukea siirtymää uusiutuvaan energiantuotantoon.

Sähköautoilun etuja ovat mm. energiatehokkuus, ajonaikainen päästöttömyys ja mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa. Kehittämällä alueen latausinfraa ja tarjoamalla latauspalvelua haluamme tarjota asiakkaillemme paikallisen vaihtoehdon ja samalla turvata aidon kilpailun ja kohtuulliset hinnat.
Yhteiskuntavastuu ja ympäristöasiat ovat meille tärkeitä, ja liikenteen päästöjen vähentäminen on kirjattu konsernimme ympäristötavoitteisiin. Siksi myös meidän ajoneuvoistamme osa on ladattavia sähköautoja.

SÄHKÖINEN LIIKENNE JATKAA KASVUAAN

Sähköisen liikenteen kasvu näkyy myös Neven latauspalveluiden käytössä: latausten määrä on viisinkertaistunut viimeisten kahden vuoden aikana. Neve on vauhdittanut latausverkoston kehittymistä Lapin alueella, mikä palvelee niin paikallisia sähköautoilijoita kuin matkailijoiden tarpeita. Latauspalveluiden kysyntä lisääntyy jatkuvasti sähköautokannan kasvun myötä, minkä lisäksi matkailun synnyttämää kausittaista kysyntää on paljon.

SÄHKÖAUTO SOPII MYÖS LAPPIIN

Nykyisillä perhekäyttöön tarkoitetuilla sähköautoilla voi Lapissakin jo liikkua huoletta. Toimintasäteet ovat yleisesti noin 300–400 km yhdellä latauksella. Kotilatauksella sähkönkulutus on rahaksi muutettuna noin 3 euroa sadalle kilometrille, joten säästöä matkakuluissa syntyy melkoisesti polttomoottoriin verrattuna. Myös akkuteknologia on kehittynyt ja akkujen käyttöikä on pitkä. Sähköauto toimii hyvin myös pakkasella, ja toimintasäde lyhenee vain hieman.

FAKTOJA SÄHKÖISESTÄ LIIKENTEESTÄ

  • Nevellä on Lapissa noin 30 omaa latauspistettä. Yhteensä Lapissa on noin 200 latauspistettä.
  • Pikalatausaseman teho on tyypillisesti 50 kW ja suurteholatausaseman 100 -200 kW.
  • Neven latauspisteistä ladatulla energialla on ajettu jo noin 1,5 miljoona kilometriä.
  • Suomessa kesäkuun 2022 lopussa liikenteessä oli 125 084 ladattavaa sähkökäyttöistä henkilöautoa.
  • Laadukas älykäskotilatausasema maksaa noin 1000–2000 €
  • Kotilatauksella sähköauton kulutuskustannus on noin 3 €/100 km
  • Akun uusiminen maksaa muutamia tuhansia euroja, ja vanha akku kierrätetään tarkasti.
  • Sähköautojen ajoakuille annetaan tyypillisesti esim. 8 vuoden / 160000 km / 70 % takuu. Auton ajoakun kapasiteetin katsotaan olevan minimissään 70 prosentin tasolla, kun auto on ollut käytössä 8 vuotta tai sillä on ajettu 160 000 kilometriä.

LATAUSVERKOSTO LAPISSA

Lapin alueella on yhteensä noin 200 latauspistettä. Latauspisteet näkyvät esimerkiksi Sähköautoilijat ry:n ylläpitämältä sivustolta latauskartta.fi tai kansainvälisestä PlugShare-sovelluksesta ja tarkemmat tiedot ja lataushinnat löytyvät operaatoreiden omista mobiilipalveluista. Kartoissa mainitaan latauspisteeltä löytyvät pistokkeet.

Latauspisteet voidaan jakaa teholtaan keskinopeaan AC-lataukseen, joka soveltuu kaikille ladattaville sähköautoille sekä pääasiassa täyssähköautojen käyttämään pika- ja suurtehoiseen DC-lataukseen. Neven suosituimmat latauspisteet sijaitsevat Rovaniemellä Eteläkeskuksessa, josta löytyvät kaksi 150 kW:n suurteholatausasemaa. Kaikilla Neven latauspisteillä on käytössä ISO27001- ja SOC2-sertifioitu teknologia.

Katso latauspisteet kartalla Liikennetilanne -palvelussa (Siirtyy sivustolle Fintraffic.fi)