Vuosikymmenten varmuudella ja kuin vettä valaen – vesihuollon monitaituri saa hanat laulamaan
Neve juhlii tänä vuonna Suosiolan voimalaitoksen 30-vuotisjuhlavuoden lisäksi kymmenvuotista historiaansa siitä, kun Rovaniemen vesihuollosta vastaava Napapiirin Vesi Oy ja Rovaniemen kaukolämmöstä vastaava Rovaniemen Energia Oy yhdistyivät Napapiirin Energia ja Vesi Oy:ksi 1.6.2015. Yhtiö sai pian lempinimen Neve, joka virallistettiin vuonna 2023.
Mukana seuraamassa tätä kahden merkittävän huoltovarmuusyhtiön fuusioitumista on ollut vesihuollon pitkäaikainen ammattilainen Juha Ollikainen, joka on Napapiirin Vesi Oy:n kunnossapitoasiantuntija. Juhlavuoden kunniaksi Ollikainen jakaa muistelmiaan Rovaniemen vesihuollosta vuodesta 1980 lähtien sekä kertoo todistamiaan muutoksia alalla niin tekniikan kuin yhtiön organisoitumisen puolesta.
Kaukolämmöstä vesiverkostojen pariin
”Työurani Nevellä alkoi oikeastaan jo 46 vuotta sitten kesätöistäni Ounasrinteen kaukolämmön parissa vuonna 1979”, Ollikainen paljastaa. ”Sieltä siirryin vesihuollon tehtäviin Rovaniemen kaupungin vesi- ja viemärilaitokselle vuonna 1980. Työtehtäviini kuului verkoston kunnossapito, vesijohtovuotojen korjaukset sekä tuohon aikaan myös kaupungin kiinteistöjen ja koulujen putkityöt.”
Tämän lisäksi Ollikainen tuurasi kesäisin jätevedenpuhdistamolla, huolsi pumppaamoja ja toimi vuorokäyttäjänä Kolpeneen pohjavedenottamolla. Tuolloin Kolpeneen laitosta ohjattiin manuaalisesti: vettä nostettiin Kolpeneenharjusta ja siitä tehtiin tekopohjavettä ajamalla vesi hiekkasuodattimien läpi. Nykyään laitos toimii pääasiassa puhtaan veden laadun valvonnassa sekä paineenlisääjänä Palovaaran pumppaamolle. Kuten monilla muillakin pumppaamoilla, pohjaveden alkalointi voidaan siellä nykyisin suorittaa jo paikan päällä

Vuonna 1990 Ollikaisen toimenkuva laajeni edelleen, kun laitokselle ostettiin Vip Liner -jätevesiviemärin pätkäsujutus- ja kuvauslaitteisto. Tämä mahdollisti jätevesiverkoston saneeraukset omana työnä. ”Pian meiltä alettiin tilata kuvauspalveluita myös Ylläkselle, Saariselälle ja Kemiin, koska pohjoisessa ei ollut vastaavaa kalustoa.”
Ollikainen muistelee, kuinka puhtaalle vedelle rakennettiin ensimmäinen kalkkikivialkalointilaitos vuonna 2000 Mellavaaraan. Se rakennettiin putkiston osalta laitoksen omana työnä, joten kyseessä oli suuri projekti. ”Vuonna 2012 olin rakentamasta toista alkalointilaitosta Palovaaraan, mikä entisestään paransi veden laatua”, Ollikainen lisää.
Kun maalaiskunnan ja kaupungin tekijöistä tuli yhtä
Vuonna 2006 Rovaniemen kaupungin ja maalaiskunnan vesilaitokset yhdistyivät Napapiirin Vesi Oy:ksi. Tätä ennen maalaiskunnan laajan vesihuoltoverkoston vastuuraja kulki Ounaskosken sillan kohdalta. Tämä raja hälveni liittoutumisen myötä.
”Yhdistymisen myötä verkostoa tuli paljon lisää, mutta henkilökuntaa oli vähemmän”, Ollikainen kertoo. ”Samalla omat työtehtäväni muuttuivat ja aloitin kunnossapidon työjohtajana vetäen omaa vesihuoltoverkoston saneerausporukkaa. Silloin oli havaittavissa pientä kulttuurieroa asentajien välillä – toiset olivat tottuneet kaivamaan metsässä ja toiset liikenteen seassa. Siinä oli totuteltavaa kullakin.”

Yhdistymisen myötä yhä suuremmat saneeraushankkeet tulivat keskeisemmäksi osaksi työtä. ”Kun Rovakadun vesi- ja viemäriputket uusittiin vuonna 2006–2008 päästä päähän, projektissa kesti kolme kesää.”
Organisaatiomuutokset saivat jatkoa vuonna 2014, jolloin vesihuollon asentajat sekä katujen hoidon osaajat siirtyivät osaksi Napapiirin Infra Oy:ta. ”Sitten vuonna 2018 kaupunki ulkoisti katujenhoidon ja Napapiirin Infralle jäivät vain vesihuollon asiantuntijat.” Tällöin Ollikainen samalla siirtyi vesihuollon urakoiden tilaajapuolelle Napapiirin Vesi Oy:lle nykyisiin tehtäviinsä.
Kunnossapito huolehtii niin vesihuollon kuin katuja käyttävien turvallisuudesta
Nykyisessä työtehtävässään kunnossapitoasiantuntijana Ollikainen varmistaa, että vesihuoltoverkosto toimii häiriöttä. Hän vastaanottaa vikailmoituksia sekä asiakaspalvelun kautta että suoraan puhelimeensa. Hän selvittää ensin, kuuluvatko ne Napapiirin Vedelle, ja tarvittaessa välittää tiedot oikealle toimijalle. Jos vika ilmenee omassa verkostossa, hän tekee korjaustilauksen infran työntekijöille

Vesiverkoston kunnossapitoon kuuluu myös kaivojen tarkistukset sekä poistettujen kansien korjausten varmistaminen turvallisuuden takaamiseksi ”ettei sinne vain tipu pieni lapsi tai lemmikki.” Ollikainen vinkkaa, että ritiläkaivojen vioista kannattaa silti olla yhteydessä suoraan kaupungin infrapalveluihin, koska Napapiirin Vesi ei vastaa niistä.
Suuremmissa vuoto- ja häiriötapauksissa Ollikainen laatii toimenpidesuunnitelmia yhteistyössä Napapiirin Infran kanssa. Lisäksi hän neuvoo ja tukee kentällä työskenteleviä. Tilaajana hänen roolinsa on kuitenkin varmistaa, että työ toteutetaan suunnitelman mukaisesti.
Pitkän linjan monipuolinen kokemus apuna suunnittelutyössä
Ollikaisen työ vesihuoltoverkoston parissa on ollut monipuolista ja vaihtelevaa, minkä hän kertoo pitäneen mielenkiinnon yllä. ”Olen urani aikana päässyt toimimaan vesihuoltoverkoston kaikilla eri osa-alueilla, näkemään monta eri työvaihetta sekä verkostokohdetta,” hän kertoo. ”Ajan myötä on vain tullut lisää erilaisia töitä ja vaikeitakin saneerauskohteita.”
Juuri haasteet ovat Ollikaisesta tehneet työstä jännittävää. ”Jos pitää kuvista tehdä iso alkalointilaitos, tai jokirantaan rakentaa viemäröinti, ei sitä niin vain tempaista – saa pähkäillä!”
Ollikainen arvostaa nykyisessä tilaajan roolissaan sitä, että häneltä löytyy vahva käytännön tausta myös asentajana. Nyt kustannusten seuranta ja työsuunnitelmien laatiminen perustuvat hänen vuosien kokemukseensa työn käytännön toteutuksesta, mikä auttaa tekemään realistisia ja tehokkaita päätöksiä.
”Näiden vuosien ammattitaidolla yhtiö pystyy myös tarvittaessa auttamaan toimittajaa ja samalla tieto siirtyy eteenpäin”, Ollikainen lisää.
Hanat auki myös vapaa-ajalla
Ollikaisen vapaa-aika kuluu vauhdikkaiden harrastusten parissa, joissa pääsee virtamaan muukin kuin vesi. Hän on nimittäin jo pitkään harrastanut moottoripyöräilyä ja Drag Racingia
”Aloitin kilpa-ajamisen vuonna 1995 SM- ja PM-tasolla. Matkan varrella on kertynyt kaksikymmentä Suomen mestaruutta ja kaksi Pohjoismaiden mestaruutta.” Ollikainen kertoo, että laji vaatii tarkkuutta ja nopeutta – kisassa pyritään saavuttamaan suurin nopeus 420 metrin aikana. Kahdensadan metrin kohdalla vauhdin on oltava jo 280 km/h. Reaktioajan ja tasapainon tulee olla tätä varten täydellinen. ”Jos lähtee liian aikaisin tai liian myöhään, häviö on varma.”
Myös Ollikaisen tytär jakaa isänsä harrastuksen ja nykyisin he kilpailevat samassa luokassa. Vuonna 2024 he molemmat pääsivät palkintopallille. ”Muut jo kysyvät, ajaako siellä ketään muita kuin Ollikaiset,” Ollikainen naurahtaa.
Ollikainen ei silti vielä aio täysin omistautua harrastukselleen. Hän kertoo, ettei ole kiirehtimässä eläkepäivilleen, vaan toivoo, että edessä on vielä hyvin työvuosia. ”Ihan mielellään Nevellä olen!”

Rovaniemen vesiverkostosta saa olla ylpeä
Ollikainen kertoo olevansa ylpeä Rovaniemen vedestä ja vesihuollosta: talousveden laatu on huippuluokkaa, ja jakeluhäiriöitä esiintyy verkoston ikään ja laajuuteen nähden hyvin vähän.
”Monet harmittelevat, että Rovaniemellä on muita kuntia korkeampi veden hinta, mutta harva tietää, mistä se johtuu” Ollikainen sanoo. ”Esimerkiksi Oulussa vesiverkosto kattaa 900 kilometriä, kun taas Rovaniemellä vesihuollon verkostoa on peräti 3 000 kilometriä ja kulutuspisteitä on 15 000.”
Tähän verkoston laajuuteen sekä sen huolelliseen kunnossapitoon suhteutettuna veden hinta alueella on varsin maltillinen. Kuitenkin koska vesiverkosto on maan alla, sen kunnossapito jää usein huomaamatta. ”Näin ollen korjausverkoston rahoituksesta päätettäessä ongelmaa ei ole, ennen kuin se näkyy,” Ollikainen huomauttaa. Tästä huolimatta Rovaniemellä ei ole ollut pitkiä vedenjakelukeskeytyksiä, mikä kertoo todella hyvin hoidetusta vesiverkostosta.
”Tähän euromäärään nähden me hoidetaan tämä verkosto hyvin,” Ollikainen toteaa. ”Sitä paitsi, mitä muuta saa kotiin kuljetettuna ja poisvietynä tuhat litraa niin edullisesti kuin vettä.”
Huomasitko vikatilan vesiverkostossa?
Voit ilmoittaa tekemäsi havainnon vesihuollon vikanumeroon 016 331 6543 tai tehdä vikailmoituksen verkkosivuillamme.
Neve palkitsee ensimmäisen oikeaksi osoittautuneen vikailmoituksen tehneen asiakkaan, joka voi valita palkinnokseen joko Neve-tuotepalkinnon tai viidenkymmenen euron arvoisen Likiliike-lahjakortin. Älä epäröi ilmoittaa havaitsemistasi vioista – jokainen ilmoitus on arvokas ja auttaa ylläpitämään turvallista ja toimivaa ympäristöä! Lue uutisestamme lisää, miten tunnistat vesihuollon vian.