Sisältöön Sivustokartta

Valokuitu – tulevaisuuden ikkuna uusien palveluiden äärelle

Neve somekuva 8
Taloyhtiön puheenjohtaja Martti Pimiä esittelee talojakamoa.

Aito valokuituverkko, investointi taloyhtiön arvoon ja henkilökohtainen palvelu. Siinä kolme syytä miksi rovaniemeläinen taloyhtiö päätyi Neven valokuituun.

Kolme vuotta sitten rovaniemeläisen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Martti Pimiä alkoi selvittää kuituliittymien tarjoajia Rovaniemellä. Taloyhtiössä oli virinnyt keskustelua uusien internet-yhteyksien tarpeesta.

– Ammatillisen taustani takia valokuitutekniikka on minulle tuttua, joten toin valokuidun mahdollisuudet esiin myös taloyhtiössämme laajakaista-asioiden yhteydessä. Aiheesta innostuttiin, ja yhtiökokouksessa hanke hyväksyttiin yksimielisesti, Martti kertoo.

Martti selvitti paikallisilta palveluntarjoajilta heidän mahdollisuuksiaan tarjota aitoa valokuituratkaisua Veitikantiellä sijaitsevaan taloyhtiöön. Tuolloin todettiin, että ainoa todellisen valokuituyhteyden tarjoaja oli Neve. Koska yhtiössä oli käyttöön sopiva kuitusisäverkko valmiina, valokuituun siirtyminen oli luonteva valinta ilman ylimääräisiä investointikustannuksia.

Taloyhtiöön haluttiin nimenomaan aito valokuitu, jotta varmistetaan internetyhteyksien nopeus ja luotettavuus kaikille asukkaille nyt ja tulevaisuudessa, uusien entistä suurempaa tiedonsiirtokapasiteettia vaativien verkkopalveluiden tullessa jokapäiväisiksi.  Taloyhtiön asukkailla on erilaisia tarpeita internetyhteyden nopeuden ja laadun suhteen. Eräs talon asukas esimerkiksi siirtää poikkeuksellisen suuria tiedostoja sekä sisään- että ulospäin. Tällöin verkon siirtonopeus ja luotettavuus on ensiarvoisen tärkeää. Neven symmetrinen huoneistokohtainen valokuituliittymä varmistaa, että tieto liikkuu nopeasti ja varmasti.

Martti valmisteli yhdessä hallituksen kanssa yhtiökokoukseen osakkaille etukäteen jaetun muistion, jossa perusteltiin Neven valokuidun valintaa. Esille nousi myös aidon valokuituliittymän vaikutus taloyhtiön arvostukseen. Taloyhtiön haluttiin pysyvän houkuttelevana myös tietoliikenneyhteyksiensä puolesta. Valokuituliittymä nähtiin etuna myös asuntojen myyntiä tai vuokralaisten hankintaa ajatellen.

– Nopeat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet ovat yksinkertaisesti perusvaatimus nykyaikaisessa asunnossa. Uskon, että esimerkiksi opiskelijat ja etätyöntekijät arvostavat valokuituliittymää asunnossaan, Martti kiteyttää.

Martti pitää hyvänä myös valokuidun pienempää ympäristökuormitusta. Mobiiliverkkoon verrattuna valokuituverkko on jopa 13 kertaa energiatehokkaampi.

Yhteistyö Neven kanssa saa Martilta kiitosta. Yksityiskohtaisiinkin kysymyksiin löytyi Neveltä vastaus. Taloyhtiössä oltiin erityisen tyytyväisiä siihen, että Neveltä tultiin paikan päälle taloyhtiöön ennen projektin aloittamista ja palvelu oli henkilökohtaista. Kaikki työt tehtiin ajallaan etukäteen saadun asennus- ja käyttöönottoaikataulun mukaisesti. Martti nostaa esille myös työn siistin lopputuloksen, esimerkiksi kuidun läpivienti talon tekniseen tilaan ja kuitukaapelin upottaminen pihanurmikkoon toteutettiin ammattimaisesti niin, että jälkiä ei tarvinnut myöhemmin siistiä ja korjailla.

– Asiakkaan tilojen kunnioitus ja odotusten huomioonottaminen asennusten toteutusvaiheessa oli hienoa, Martti kehuu.

Valokuituliittymän lisäksi Martin asunnosta löytyy Neven WiFi-reititin. Aiempaan verrattuna langattoman verkon kattavuus asunnossa on nyt selvästi parempi. Uuden reitittimen ansiosta mobiililaitteiden käyttö onnistuu myös asunnon parvekkeelta, jota Martti kutsuu leikkisästi ”kesämökikseen”.

Tulevaisuudessa valokuituverkon nopeus mahdollistaa myös uusia asioita. Martti harrastaa klassisen kitaran soittoa ja käy soittotunneilla kansalaisopistossa. Hän visioi, että nopeilla tietoliikenneyhteyksillä kitaratunnillekin voisi osallistua etänä. Valokuituyhteyden viive on hyvin pieni, jolloin samaa kappaletta voisi soittaa opettajan kanssa lähes samanaikaisesti.

– Valokuitu on tulevaisuudessa ikkuna monien internetissä toimivien vuorovaikutteisten palveluiden äärelle. Ainakaan niiden käyttäminen ei jää kiinni taloyhtiömme tietoliikenneväylästä.

Uusimmat artikkelit