Häiriötiedotteet Kirjaudu assariin
Sisältöön sitemap

Joulupukki saa yhteyden koko maailmaan Neven valokuidun kautta

Päätonttu Minttu ja tekniikkatonttu Vertti Joulupukin Kammarilla.

Rovaniemellä, Napapiirin raja pohjoispuolella, sijaitsee maaginen paikka nimeltä Joulupukin Pajakylä. Tämän joulutaian ympäröivän kylän keskeltä nousee suuri hirsitalo, jossa on korkea parrakasnaamaisen kuvan koristama kolmionmuotoinen torni.

Tämä on legendaarinen Joulupukin Kammari (Santa Claus Office), jonne Joulupukki saapuu Korvatunturilta joka aamu ottamaan vastaan kaikkia maailman ihmisiä vuoden jokaisena päivänä avoimin ovin.

Apunaan hänellä on kymmenen vakinaista tonttua ja lumen laskeuduttua maahan ja lahjojen valmistelun ollessa kiireisimmillään, tuo määrä nousee peräti kuuteenkymmeneen punalakkiseen apulaiseen. Illan päätteeksi Joulupukki hyppää takaisin pororekeensä ja matkaa takaisin Joulumuorin luo.

Valokuituyhteys kantoi koronasulun yli

Kaikki vieraat maailman jokaisesta kolkasta ovat lämpimästi tervetulleita tapaamaan Joulupukkia avoimin ovin ja tästä ainutlaatuisesta elämyksestä he voivat jälkeenpäin Kammarin matkamuistomyymälässä ostaa mukaansa tallennetun muiston joko kuva- tai videomuodossa.

Siitä lähtien, kun koronapandemia aiheutti esteitä matkustamiseen ja lähitapaamiseen, Joulupukin Kammari on tarjonnut mahdollisuuksia varata myös digitaalisia tapaamisia Joulupukin kanssa esimerkiksi videopuhelun kautta.

Vaikka pandemia saattoi toisinaan sulkea Kammarin ovet, ei se pysäyttänyt toimintaa Kammarin sisällä. Joka päivä vieraat saivat nähdä Joulupukkia eri kanavilla esitettävien livelähetysten välityksellä sekä esittää hänelle kysymyksiä chatin kautta.

Santanet toimii Kammarissa ja pihalla

Koska Joulupukkia tulevat tapaamaan ihmiset kaikkialta maailmasta, on Kammarille tärkeää mahdollistaa heidän ongelmaton yhteydenpitonsa kotipuolessa oleviin sukulaisiin ja ystäviin, olivat he joko vain muutaman kilometrin päässä tai valtamerien takana.

Tämän yhteydenpidon Neve on varmistanut voivan tapahtua luotettavasti ja sulavasti niin Kammarin sisätiloissa kuin pihamaalla.

– Vierailijoiden ei tarvitse kirjautua muualle, vaan se sama Santanet-yhteys säilyy saumattomasti kuljettaessa pihalta Kammariin tai toisinpäin.

– Meillä on erittäin miellyttävän tehokas 1 gigan datayhteys, sanoo tekniikkatonttu Vertti.

Hinta-hyötysuhde vakuutti

Neve alkoi rakentamaan valokuituverkkoa Pajakylän alueelle syksyllä 2019 ja se saatiin jalkautettua Kammarille juuri sopivan onnekkaasti ennen koronasulkujen alkua.

Kammari on ollut edelläkävijä valokuituyhteyden hankinnassa toimintansa varmistamiseksi, ja Pajakylän alueella oli ollut valokuituyhteysmahdollisuus aiemminkin pidemmän aikaa. Kuitenkin Neven saavuttua alueelle, päätös siirtyä Neven palveluihin oli mutkaton.

– Tämä hinta-hyötysuhde-ero edelliseen ratkaisuun verrattuna oli niin valtava, että päätös oli hyvin yksinkertainen, Vertti-tonttu kertoo.

Myös päivittäiset toimistotarpeet ja matkamuistomyymällä ominaiset toimenpiteet, kuten maksuvahvistukset, kulkevat saman valokuituyhteyden yli.

– Sehän on hyvin välitön ja nopea, ei se odottele mitään, Vertti-tonttu kehuu.

– Hyvin toimii! huikaisee Minttu-tonttu heti perään hymyillen.

Datayhteys myös medioiden tarpeisiin

Kammarin pihalla käy vuosittain jopa sadasta kahteensataan eri televisioyhtiötä tekemässä juttua Joulupukista vähän ennen joulukuuta.

– Moni heistä tarvitsee datayhteyden. Kun he ovat olleet etukäteen yhteydessä meihin, meidän on ollut vaivatonta Neven kanssa yhdessä järjestää yhteys heille. Meillä on hyvä synergia tämän liittymän ympärillä,
Vertti-tonttu sanoo.

Minttu-tonttu kertoo, että viime joulukuussa esimerkiksi Good Morning America -televisiokanava lähetti suoraa lähetystä Yhdysvaltoihin Kammarin pihalta. Heille saatiin siihen hyvä yhteys käyttöön ja lähetystä lähti ulos monta kertaa iltapäivän aikana.

Paikallisen kanssa on helppo toimia

Parhaillaan Nevellä ja Kammarilla on käynnissä projekti asentaa pihan valotorniin ulkoinen keskus, että yhteyden jakaminen kaapelilla vieraileville toimittajille olisi entistä vaivattomampaa.

– En pysty sanomaan, että meillä olisi ollut yhtään datayhteyteen liittyvää katkosta viimeisen kolmen vuoden aikana. Vahvasti näen, että Neven yhteys sopii sellaisille toimijoille, joille on tärkeää tällainen luotettavuuden määrä, Vertti-tonttu kertoo.

– Lisäksi on edukas asema, että yhteyden asiantuntija ja toteuttaja löytyvät tästä ihan läheltä. Asiansa saa eteenpäin hyvin pienellä kynnyksellä.

– Neven valokuitupohjaiset palvelut sopivat kelle tahansa, joka tarvitsee hyvin toimivaa ja vakaata nettiä, Minttu-tonttu lisää.

Tulevaisuudessa lisättyä todellisuutta?

Tulevaisuuden kehityksen kannalta olisi toivottavaa, että verkkoon liittyisi alueen muitakin yrityksiä lisää, jotta vierailijoiden ei tarvitsisi kirjautua sisään toiseen verkkoon vaihtaessaan sijaintiaan Pajakylässä.

Etenkin Aasiasta saapuvat vierailijat hyödyntävät mobiililaitteitaan ja nettiyhteyttä paljon. Näin ollen, kun matkailu Aasista Joulupukin luo jälleen helpottuu ja vilkastuu, Kammarin väki haluaa olla valmiina palvelemaan heitäkin mahdollisimman saumattomasti heidän liikkuessa Pajakylän alueella.

Minttu ja Vertti-tonttu kertovat olevansa hyvin tyytyväisiä nykyisen Neven laajakaistan tehokkuuteen. Kuitenkin jos tulevaisuudessa he haluavat kokeilla enemmän esimerkiksi AR-teknologioiden hyödyntämistä palveluissaan, Neve on ilman muuta mukana tukemassa heidän kehitystavoitteidensa saavuttamisessa.

– Tosi tehokkaasti ja näppärästi asiat etenee, jos jotain tarvitaan Neven puolelta, Minttu-tonttu lisää.

Uusimmat artikkelit