Sisältöön Sivustokartta

Joulupukki saa yhteyden koko maailmaan Neven valokuidun kautta

Päätonttu Minttu ja tekniikkatonttu Vertti Joulupukin Kammarilla.

Rovaniemellä, Napapiirin rajan pohjoispuolella, sijaitsee maaginen paikka nimeltä Joulupukin Pajakylä. Tämän joulutaikaa pilkehtivän kylän keskeltä nousee suuri punainen hirsitalo, jonka korkeaa tornia koristaa parrakasnaamainen kuva.  

Tämä on legendaarinen Joulupukin Kammari, jonne Joulupukki saapuu Korvatunturilta joka aamu vastaanottamaan ihmisiä jokaisesta maailmankolkasta vuoden jokaisena päivänä. Apunaan hänellä on kymmenen vakinaista tonttua huolehtimassa kaiken sujumisesta, että ovet voidaan pitää aina avoimena vierailijoille. Lumen laskeuduttua maahan ja lahjojen valmistelun ollessa kiireisimmillään, tuo punalakkisten apulaisten lukumäärä kasvaa peräti kuuteenkymmeneen tonttutoveriin. Lopulta illan päätteeksi Joulupukki hyppää jälleen pororekeensä ja matkaa yöksi kotiin Joulumuorin ja tämän herkullisen riisipuuronsa luo.  

Valokuituyhteys kantoi koronasulun yli 

Joulupukin Kammarissa kuka tahansa on lämpimästi tervetullut tapaamaan Joulupukkia. Tämän ainutlaatuisen elämyksen vierailijat voivat tallentaa itselleen muistoksi Kammarin matkamuistomyymälästä ostettavalla kuvalla tai videolla. 

Siitä lähtien, kun koronapandemia alkoi aiheuttamaan esteitä matkustamiseen ja lähitapaamiseen, Kammari on tarjonnut mahdollisuuden varata Joulupukin kanssa myös digitaalisia tapaamisia esimerkiksi videopuhelun kautta. Vaikka pandemia saattoi toisinaan sulkea Kammarin ovet lähikäynneiltä, ei se pysäyttänyt toimintaa Kammarin sisällä. Joka päivä vieraat saivat nähdä Joulupukkia eri kanavilla esitettävien livelähetysten välityksellä sekä keskustella hänen kanssaan chatin kautta.  

Santanet toimii Kammarissa ja pihalla

Koska Joulupukkia tulevat tapaamaan ihmiset joka puolelta maailmaa, on Kammarille tärkeää mahdollistaa heidän ongelmaton yhteydenpitonsa kotipuolessa oleviin sukulaisiin ja ystäviin, olivat he joko vain muutaman kilometrin päässä tai valtamerien takana. Tämä yhteydenpidon Neve on varmistanut voivan tapahtua luotettavasti ja sulavasti niin Kammarin sisätiloissa kuin pihalla.  

– Vierailijoiden ei tarvitse kirjautua muualle, vaan se sama Santanet-yhteys säilyy saumattomasti kuljettaessa pihalta Kammariin tai toisinpäin, sanoo tekniikkatonttu Vertti ja jatkaa, – Meillä on erittäin miellyttävän tehokas 1 gigan datayhteys. 

Hinta-hyötysuhde vakuutti  

Neve alkoi rakentamaan valokuituverkkoa Pajakylän alueelle syksyllä 2019 ja se saatiin jalkautettua Kammarille sopivan onnekkaasti ennen koronasulkujen alkua. Kammari on ollut edelläkävijä valokuituyhteyden hankinnassa toimintansa varmistamiseksi ja Pajakylän alueella oli ollut valokuituyhteysmahdollisuus pidemmän aikaa. Kuitenkin Neven saavuttua alueelle, päätös siirtyä Neven palveluihin oli mutkaton. 

– Tämä hinta-hyötysuhde-ero edelliseen ratkaisuun verrattuna oli niin valtava, että päätös oli hyvin yksinkertainen, Vertti-tonttu kertoo.  

Joulupukin livelähetysten lisäksi myös päivittäiset toimistotarpeet ja matkamuistomyymällä ominaiset toimenpiteet, kuten maksuvahvistukset, kulkevat Kammarin saman valokuituyhteyden yli.  

– Se on hyvin välitön ja nopea, ei se odottele mitään, kehuu Vertti-tonttu Kammarin valokuituyhteyttä. 

– Hyvin toimii! huikaisee Minttu-tonttu heti perään hymyillen.  

Datayhteys myös medioiden tarpeisiin 

Kammarin pihalla käy vuosittain jopa sadasta kahteensataan eri televisioyhtiötä tekemässä juttua Joulupukista vähän ennen joulukuuta. 

– Lähes kaikki niistä tarvitsevat datayhteyden. Kun he ovat olleet meihin etukäteen yhteydessä, meidän on ollut vaivatonta Neven kanssa yhdessä järjestää yhteys heille, Vertti-tonttu sanoo. – Meillä on hyvä synergia tämän liittymän ympärillä. 

Minttu-tonttu kertoo, kuinka viime joulukuussa esimerkiksi Good Morning America -televisiokanava lähetti suoraa lähetystä Yhdysvaltoihin Kammarin pihalta. Heille saatiin käyttöön hyvä verkkoyhteys ja lähetystä lähti Atlantin yli monta kertaa iltapäivän aikana.  

Paikallisen kanssa on helppo toimia 

Parhaillaan Nevellä ja Kammarilla on käynnissä projekti asentaa pihan valotorniin ulkoinen keskus, että yhteyden jakaminen kaapelilla vieraileville toimittajille olisi entistä vaivattomampaa.  

– En pysty sanomaan, että meillä olisi ollut yhtään datayhteyteen liittyvää katkosta viimeisen kolmen vuoden aikana. Vahvasti näen, että Neven yhteys sopii sellaisille toimijoille, joille on tärkeää tällainen luotettavuuden määrä, Vertti-tonttu kertoo. – Lisäksi on edukas asema, että yhteyden asiantuntija ja toteuttaja löytyvät tästä ihan läheltä. Asiansa saa eteenpäin hyvin pienellä kynnyksellä. 

– Neven valokuitupohjaiset palvelut sopivat kelle tahansa, joka tarvitsee hyvin toimivaa ja vakaata nettiä, Minttu-tonttu tarkentaa. 

Tulevaisuudessa lisättyä todellisuutta?  

Tulevaisuuden kehityksen kannalta olisi toivottavaa, että verkkoon liittyisi lisää alueen muitakin yrityksiä, jotta Kammarin vierailijoiden ei tarvitsisi kirjautua sisään toiseen verkkoon vaihtaessaan sijaintiaan Pajakylässä. Etenkin Aasiasta saapuvat vierailijat hyödyntävät mobiililaitteitaan ja nettiyhteyttä paljon. Näin ollen, kun matkailu Aasista Joulupukin luo jälleen helpottuu ja vilkastuu, Kammarin väki haluaa olla valmiina palvelemaan heitä mahdollisimman sujuvasti heidän liikkuessaan eri paikoissa Pajakylän alueella.  

Minttu- ja Vertti-tonttu kertovat olevansa hyvin tyytyväisiä nykyisen Neven laajakaistan tehokkuuteen. Kuitenkin, jos he tulevaisuudessa haluavat kokeilla enemmän esimerkiksi AR-teknologioiden hyödyntämistä palveluissaan, Neve on ilman muuta mukana tukena näiden kehitystavoitteiden saavuttamisessa.  

– Tosi tehokkaasti ja näppärästi asiat etenevät, jos jotain tarvitaan Neven puolelta, Minttu-tonttu kommentoi Neven ja Kammarin yhteistyötä.  

 

Uusimmat artikkelit