Sisältöön Sivustokartta

Neve ylsi historiansa parhaaseen tulokseen vuonna 2022 – mahdollistaa uusia investointeja

Napapiirin Energia ja Vesi -konserni (Neve) teki vuonna 2022 historiansa parhaan tuloksen.
Neven liikevaihto oli vuonna 2022 105,2 miljoonaa euroa. Nousua edellisestä tilikaudesta oli 21,6 miljoonaa euroa.

Liikevaihdon voimakasta kasvua selittää korkeaksi kohonnut sähkön myyntihinta. Konsernin liikevoitto oli 32,6 miljoonaa euroa ja nettotulos 21,8 miljoonaa euroa.

Neve tuottaa sähköä Suosiolan vastapainevoimalaitoksessa ja omistaa Kemijoki Oy:n vesivoimatuotantoa. Neven tuottama sähkö myydään pohjoismaisessa sähköpörssissä Nordpoolissa.

Ukrainan kriisin seurauksena myös Neven ja energiantuotannon operatiiviset kulut kasvoivat huomattavasti. Yksi merkittävimmistä tekijöistä oli Venäjän puun tuonnin tyrehtyminen, joka nosti metsäenergian hintaa markkinoilla.

Konsernin investoinnit olivat edelleen korkealla tasolla, yhteensä 20,9 miljoona euroa, josta lähes puolet kohdistui vesiliiketoiminnan verkostojen rakentamiseen ja saneeraukseen sekä jätevedenpuhdistamoiden ja pumppaamoiden saneerauksiin.

“Vahva taloudellinen tulos viime tilikaudelta antaa meille taloudellisia voimavaroja meneillään olevan energiamurroksen investointeihin sekä tärkeän energia- ja vesi-infran korvausinvestointeihin”, sanoo Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

Uusiutuvaa sähköntuotantoa päätettiin lisätä, valokuitutoiminta laajeni

Neve teki vuonna 2022 merkittävän strategisen päätöksen tavoitteenaan lisätä uusiutuvan sähkön tuotantoa. Neve Oy ja Tornionlaakson Sähkö Oy perustivat yhdessä lappilaisen Tuulipolar Oy:n tuulivoiman hankekehitystä ja investointeja varten. Myöhemmin yhtiön omistuspohja laajeni, kun lappilaiset Ounastuotanto Oy, Itä-Lapin Energia Oy ja Muonion Sähköosuuskunta tulivat yhtiön osakkaiksi. Neven omistus yhtiössä on 30 prosenttia.

Neve päätti myös laajentaa valokuitutoimintaa Lapin alueelle strategian mukaisesti. Valokuituliiketoiminnasta vastaavan Napapiirin Kuituverkot Oy:n omistuspohja laajeni, kun Kemijärven kaupungin, Pelkosenniemen, Sallan ja Savukosken kuntien omistama sähkönsiirtoyhtiö Koillis-Lapin Sähkö Oy tuli valokuituyhtiön vähemmistöomistajaksi 20 prosentin omistuksella. Osakkuus vauhditti valokuituverkon rakentamista Koillis-Lapissa merkittävästi.

Neve jatkoi energia- ja vesihuoltoon liittyvien palveluiden tuottamista yhteistyössä useiden lappilaisten kuntien ja kuntayhtiöiden kanssa. Vuoden 2022 lopussa allekirjoitettiin ensimmäinen Rovaniemen ulkopuolelle tarjottava vesihuollon palvelusopimus: Neve vastaa Pelkosenniemen vesihuolto-osuuskunnan käynnissäpitopalveluista. Sopimus luo yhtiölle hyvän mahdollisuuden kehittää vesihuollon palveluja tarjottavaksi myös muille lappilaisille kunnille ja toimijoille.

 

Uusimmat artikkelit