Sisältöön Sivustokartta

Kommenttimme Ylen uutisointiin 18.9. koskien puunhankintaa Värriön yhteismetsästä

Neve hankkii energiapuuta kaukolämmön tuotantoon yhteensä 40 eri toimijalta. Näistä yksi on Värriön yhteismetsä, josta puuta on hankittu loppuvuodesta 2023 sekä myös vuoden 2024 puolella. Puiden hakkuun on suorittanut Värriön yhteismetsä. Polttoaineiden hankinnalla eri toimittajilta turvataan kaukolämmön toimitus- ja huoltovarmuus. Polttoaineiden saatavuus on vaikeutunut Venäjän markkinoiden sulkeuduttua.

Olemme pyytäneet Värriön yhteismetsältä selvitystä hakatusta puusta viime viikolla. Saamamme selvitys vastaa sopimusehtojamme. 2023 ja 2024 alkuvuoden puut ovat alueelta, joka on hyväksytty ulkopuolisten toteuttamassa auditoinnissa standardien mukaiseksi. Lisäksi odotamme alueella tänä syksynä tehdyn, ulkopuolisen auditoinnin tuloksia. Auditoinnin on tilannut Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry ja sen toteuttaa ulkopuolinen auditoija. Myös Värriön yhteismetsä on toistaiseksi jäädyttänyt hakkuut alueilla, joita lisäselvitykset koskevat.

Neve on sitoutunut samoihin sertifikaatteihin ja kestävyyskriteereihin kuin monet muutkin energia- ja metsäyhtiöt. Edellytämme, että puunhankinnassa noudatetaan Metsätalouden Kehittämiskeskus Tapion ohjeita tai sertifikaatteja ja polttoaineentoimittajan on täytettävä Suomessa käytettävät kestävyyskriteerit 100-prosenttisesti. Polttoaineentoimittaja on velvollinen todistamaan puun alkuperän tarvittaessa kirjallisesti. Polttoaineentoimittaja on velvollinen säilyttämään puun alkuperään liittyvät asiakirjat viideksi vuodeksi toimitushetkestä eteenpäin.

Olemme ottaneet uusiutuvan energiantuotannon ja hiilineutraaliuden eteen jo useita käytännön askeleita, investoimalla esimerkiksi sähkökattilaan sekä jäteveden lämmöntalteenottoon. Sähkökattilan ja jäteveden lämmöntalteenoton myötä Neven polttoaineiden käyttö vähenee noin 20 % vuositasolla.  Sähkökattila saadaan käyttöön jo vuonna 2025. Olemme sitoutuneita tarjoamaan asiakkaillemme vastuullisesti tuotettua kaukolämpöä.

Uusimmat artikkelit