Sisältöön Sivustokartta

Voiko sähkö loppua Rovaniemellä? Näin varaudut tulevan talven pakkasilla mahdollisiin sähkökatkoihin

Mediassa puhutaan nyt paljon sähkönjakelun keskeytyksistä. Tämä on nostanut ihmisissä huolen sähkön loppumisesta jopa kokonaan.

Rovaniemeläisten keskuudessa erityisesti tuleva talvi ja pakkaset ovat herättäneet kysymyksiä ja yhteydenottoja myös Rovaniemen Verkon asiakaspalveluun. Yhtiön viesti rovaniemeläisille on rauhoittava: arkemme on turvattu ja mahdolliset sähkökatkot tehdään hallitusti rajatuille alueille ja ne kestävät maksimissaan kaksi tuntia.

– Olemme varautuneet todella huolella tilanteeseen ja pyrimme minimoimaan vaikutukset rovaniemeläisten arjessa. Ykkösasia on, että kaupungissamme ei ensimmäisenä sähkön säästötoimenpiteillä rokoteta kotitalouksia, vaan sammutellaan mm. katuvaloja ja mainosvaloja, Myöskään sairaaloita ja muita yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisiä kohteita sähkökatkot eivät tule vahingoittamaan, rauhoittelee Rovaniemen Verkon toimitusjohtaja Joni Hemmilä.

Rovaniemen Verkko Oy vastaa yli 28 000 käyttöpaikan sähkön siirrosta ja jakelusta kantakaupungin alueella. Kantakaupungin ulkopuolella sähkön siirrosta vastaa Rovakaira.

– Täällä pohjoisessa riski sähkönjakelun lyhyisiin keskeytyksiin kasvaa kovilla pakkasilla. Jos rajoituksiin joudutaan, niin niitä tehdään todennäköisesti vain pienelle osalle sähkönkäyttäjiä kerrallaan. Rovaniemen Verkon alueella jakelun keskeytykset ovat hallittuja ja jatkuvat maksimissaan kaksi tuntia kerrallaan, Hemmilä kertoo.

Rovaniemen Verkko pyrkii ilmoittamaan etukäteen lähestyvistä sähkökatkoista omissa kanavissaan. Kannattaa iImoittaa myös oma puhelinnumero Rovaniemen Verkon tekstiviestipalveluun. Valtakunnan tasolla tiedottamista tekevät viranomaiset ja kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Säästetään arjessa silloin, kun sähkönkulutus on suurinta

Perusohjenuora sähkön arkikuluttamisen suhteen on se, että säästetään silloin, kun sähkön kulutus perheissä on suurinta. Piikki kulutukseen tulee aina arkiaamuisin ja iltapäivän tunteina, kun kotiudutaan koulusta ja töistä.

Sähkön paras säästötapa on pistää pyykkikone, astianpesukone ja liesi päälle mahdollisuuksien mukaan eri aikaan. Kulutuksen siirtäminen arjen ruuhkatuntien ulkopuolelle auttaa ylläpitämään sähköjärjestelmän tasapainoa. Viikonloppupäivien kulutus on yleensä arkipäiviä alhaisempi.

Neuvoja ja ohjeita sähkötilanteen seurantaan, varautumiseen ja kotona tehtäviin toimiin:

Vinkit pakkasiin varautumiseen / Motiva
https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona/pakkasiin_varautuminen

Ohjeet häiriöihin ja varautumisen muistilista / Energiateollisuus
https://energia.fi/energiasta/asiakkaat/varaudu_hairioihin

Suomen sähköjärjestelmän ajantasainen tila eli sähkön tuotanto ja kulutus / Fingrid
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Tietoa sähkökatkoista
http://www.sähkökatkokartta.fi/

Uusimmat artikkelit