Sisältöön Sivustokartta

Neve varautuu poikkeustilanteisiin uudistamalla Ounasvaaran lämpökeskuksen

Neve Oy uudistaa Ounasvaaran kaukolämpökeskuksen, joka toimii huippu- ja varakaukolämpökeskuksena. Tarkoituksena on turvata kaukolämmön toimitukset häiriö- ja poikkeustilanteissa. Laitoksen on tarkoitus olla toiminnassa esimerkiksi poikkeuksellisen kovilla pakkasilla, kun päätuotantolaitoksissa ei riitä teho tuottamaan kaukolämpöä.

Nykyinen, Ounasrinteentiellä sijaitseva laitos puretaan kevään 2023 aikana, ja tilalle rakennetaan uusi, suurempi lämpökeskus vuosien 2023 ja 2024 vaihteessa. Uusi laitos otetaan näillä näkymin käyttöön alkukeväällä 2024.

“Nykyinen laitos on elinkaarensa lopussa. Uusi laitos on nykyaikainen, energiatehokas ja ympäristöystävällinen. Suunnittelussa on myös huomioitu laitoksen sijoittuminen ympäristöön”, sanoo Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

Hankkeeseen liittyen Ounasrinteentien laidassa rakennetaan kaukolämpöverkostoa kesän aikana Kivikaudentien ja lämpökeskuksen välisellä osuudella. Rakentaminen käynnistyy maarakennustöillä kesäkuussa, pääurakoitsijana toimii KVL-Teknikka Oy. Verkoston rakentamisella lisätään kaukolämpöverkoston toimitusvarmuutta ja verkon kapasiteettia Rovaniemen keskustan suuntaan.

Lämpökeskuksen energialähde on öljy – ei vaikuta Neven vihreään siirtymään

Uuden laitoksen energialähde on öljy. Investointipäätöksen yhteydessä vertailtiin erilaisia energiavaihtoehtoja, muun muassa uusiutuvaa, kotimaista bioenergiaa. Öljy valikoitui energialähteeksi siksi, että poikkeustilanteissa se on toimintavarmin, helppokäyttöisin ja kustannustehokkain, kertoo tuotantojohtaja Jukka Partanen Neveltä.

Rovaniemen kaukolämpöverkosta on purettu seitsemän öljylämpökeskusta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisäksi energiantuotannossa tehty erilaisia tehostamistoimenpiteitä, joiden seurauksena Neve-konsernin fossiilisen öljyn käyttö on laskenut 0,4 prosenttiin. Varakaukolämpökeskuksen käyttöönotto ei tuo muutosta tähän. Laitosta käytetään vain muutamia tunteja vuodessa sen varmistamiseksi, että se on käyttökunnossa tarvittaessa.

Ounasvaaran lämpökeskuksen uudistamista on suunniteltu jo useamman vuoden ajan. Uusi lämpökeskus korvaa poistettua vanhaa vara- ja huippukaukolämpökapasiteettia. Ukrainan sota ja siitä seuranneet geopoliittiset jännitteet ovat entisestään nostaneet huoltovarmuuden merkitystä.

Neve on keskittänyt Rovaniemen kaukolämmön vara- ja huippukuormakapasiteettia strategisesti tärkeisiin kohteisiin, joista yksi on Ounasvaaran lämpökeskus. Keskuksen alueella on paljon kaukolämmön asiakkaita, joista osa on kriittisiä, kuten Lapin keskussairaala.

Lämpökeskus on niin sanottu moduulilämpökeskus, joka voidaan tulevaisuudessa siirtää muualle tai muuttaa sen käyttämä polttoaine voidaan vaihtaa esimerkiksi uusiutuvaan neste- tai kaasumaiseen polttoaineeseen.

Uusi lämpökeskus tuottaa myös uusiutuvaa sähköä aurinkokeräimien avulla. Uusiutuva sähkö käytetään ensisijaisesti laitoksen omakäyttöön ja ylimääräinen energia myydään sähköverkkoon.

Keskuksen rakentaa kotimainen Calortec Oy.

Uusimmat artikkelit