Sisältöön Sivustokartta

Kiinteistökustannusten nousu Rovaniemellä maltillista – Neve panostaa vuonna 2025 sähkön, kaukolämmön ja veden investointeihin 

Nevellä on suunnitteilla useita eri investointeja vuosille 2025–2026 koskien sen kaikkia liiketoimintoja. Suurimmat investoinnit kohdistuvat kaukolämmön tuotantoon ja etenkin polttoon perustuvaan energiantuotannon korvaamiseen alkuvuodesta 2025 alkaen.  

“Saamme Suosiolan uuden sähkökattilan käyttöön 2025 alkuvuodesta alkaen. Tämä tulee vähentämään polttoaine- ja päästöoikeuskustannuksia ja etenkin turpeen käyttö vähenee entisestään”, Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten kertoo.  

Sähkökattilan lisäksi kaukolämmön tuotantoa monipuolistaa kesäkuussa 2025 käyttöönotettava jäteveden lämmöntalteenottolaitos, joka on rakenteilla Alakorkaloon. Hankkeeseen on saatu Ympäristöministeriön tukea. Yhdessä nämä investoinnit vähentävät polttoaineiden käyttöä noin 20 prosenttia vuositasolla.  

“Kaukolämmön tuotannossa olemme huomioineet viimeaikaisen julkisen keskustelun käytettävien polttoaineiden kestävyydestä ja vastuullisuudesta. Olemme käyneet hyvää vuoropuhelua eri toimijoiden kanssa, joita jatkamme edelleen. Tulevaisuuden polttoainehankintaa ja sertifikaatteja tarkastellaan nyt huolella”, Gullsten sanoo. 

Rovaniemen Verkko Oy investoi sähköverkkojen perusparannustöihin sekä 110kv:n siirtoverkon vahvistamiseen merkittävästi ensi vuoden aikana.   

“110 kV:n siirtoverkon vahvistamistyöllä valmistaudutaan yhteiskunnan sähköistymisen vaatimuksiin sekä tuotannon sähköistymisen tehontarpeen kasvuun”, Rovaniemen Verkon toimitusjohtaja Joni Hemmilä kertoo.  

Vahvistustyöt valmistuvat osittain 2025 ja otetaan kokonaan käyttöön vuoden 2026 aikana.   

Napapiirin Vesi Oy:n yksittäisistä investointikohteista suurin on Alakorkalon jätevedenpuhdistamon ajolietteiden vastaanoton rakentaminen.  

“Nykyinen vastaanotto on ollut pois käytöstä useamman vuoden, koska laitteiston mitoitus ja tekniikka ei sovellu enää nykyiseen tarpeeseen”, vesiliiketoiminnan johtaja Satu Pekkala sanoo. 

Myös verkostoa saneerataan, mikä parantaa toimitusvarmuutta asiakkaille.  

Rovaniemen alueen hinnat pysyvät ennallaan vuonna 2025 

Investoinneista ja kohonneista operatiivisista kustannuksista huolimatta Neve ei tee muutoksia veden, kaukolämmön tai sähkönsiirron hintoihin Rovaniemellä vuonna 2025. Investoinneilla varmistetaan Neven palveluiden jatkuvuus ja toimintavarmuus asiakkaille myös tulevaisuudessa.  

“Investointien avulla pidämme hintakehityksen Neven asiakkaille kohtuullisena myös tulevaisuudessa”, Gullsten lupaa.  

Kiinteistöliiton Indeksitalo 2020–2024-tutkimuksessa kiinteistökustannusten nousun todettiin Rovaniemellä olevan pienintä yhdessä Salon, Raision, Mustasaaren ja Rauman kanssa. Esimerkiksi kaukolämpökustannukset olivat valtakunnallisesti keskimäärin 1,62 €/m2/kk, Rovaniemellä vastaava luku oli 1,54 €/m2/kk.  

Indeksitalo vertailee kuntakohtaisesti määrittyviä kiinteistöveroja, kaukolämmön, veden hintojen, kiinteistösähkön ja jätehuoltokulujen tasoja vakiomuotoisessa 40 huoneiston kerrostaloyhtiössä. Vuonna 2024 mukana 59 kaupunkia ja kuntaa. 

Uusimmat artikkelit