Sisältöön Sivustokartta

Neve sai EU:n maaseuturahoitusta valokuituverkkojen rakentamiseen 

Neve kartoittaa valokuituverkon rakentamisen edellytyksiä muun muassa Sinettään ja Kivitaipaleeseen. Kolarinsaaressa valokuituverkon rakentaminen on jo käynnissä.  

Neve haki tukea laajakaistainvestointeihin Lapin ELY-keskukselta yhdessä kyläyhteisöjen kanssa keväällä 2024. EU:n maaseuturahoituksella tuetaan valokuituverkkojen rakentamista sellaisille alueille, joille huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä ei markkinaehtoisesti rakennu.  

Laajakaista mahdollistaa nopeat tietoliikenneyhteydet Lapin maaseudulle. Kyläverkoilla on suuri merkitys Lapin kylien saavutettavuuden kannalta.  

Neve sai myönteisen tukipäätöksen Rovaniemellä Alaounasjoen (Sinettä, Tapionkylä, Tuhnaja) ja Kivitaipaleen sekä Kolarissa Kolarinsaareen. Tukea saa 40–65 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. 

“Tällä hetkellä teemme Rovaniemen alueilla täydentävää myyntityötä ja kartoitamme rakentamisen edellytyksiä. Mahdolliset rakennustyöt alkavat kesällä 2025. Kolarinsaaressa rakennustyöt ovat jo käynnissä”, Neven valokuituliiketoiminnan johtaja Antti Logje kertoo.  

Valokuituliittymän tilaus on asiakkaalle riskitön. Tilausta tehdessä ei tarvitse sitoutua määräaikoihin ja se maksetaan vasta rakentamisen toteuduttua.  

Vakaa ja toimintavarma nettiyhteys parantaa arjen toimintoja 

Tuettu tietoliikenneverkon rakentaminen on teknologiariippumatonta, mutta edellytyksenä on, että verkko takaa 1 Gbit/s nopeudella toimivan yhteyden. 

“Valokuitu helpottaa perusasioiden hoitamista verkossa ja esimerkiksi etätöitä. Tämän vuoksi Nevelle on tärkeää laajentaa valokuituverkko myös kyläalueille”, Logje kertoo.  

Valokuitu tuo elinvoimaa ja mahdollisuuksia lappilaisiin kyliin. Se mahdollistaa yrityksille hyvät edellytykset liiketoiminnalle ja asukkaille mahdollisuuden tehdä töitä myös kotona. 

Hankkeen tavoitteena onkin rakentaa Neven valokuituverkko kaikille alueille, joille tukea on saatu. Toiminnan edellytyksenä on myös kyläyhteisön aktiivisuus, tällä tarkoitetaan sitä, että tarve ja aloite hankkeeseen tulee alueen asukkailta ja he toimivat yhteistyössä verkon saamiseksi alueelle ja ovat valmiita tekemään vastikkeetonta työtä hankkeen edistämiseksi.  

Rakennettu tietoliikenneverkko on tuensaajan omistama. Tuensaaja sitoutuu pitämään verkon tuen myöntöhetkellä tarkoitetussa käytössä vähintään viiden vuoden ajan loppumaksun suorittamisesta. ELY-keskus voi määrätä tukipäätöksessä käyttöajaksi enintään 10 vuotta. 

Tee liittymätilaus: 

Alaounasjoki

Kivitaipale

Uusimmat artikkelit