Sisältöön Sivustokartta

Neve ei tällä hetkellä osta puuta Värriön yhteismetsästä

Yle käsitteli jutussaan (18.9.) energiayhtiön Neven puunhankintaa Värriön yhteismetsästä.

Toisin kuin jutusta saattoi käsittää, Neve ei tällä hetkellä osta puuta Värriön yhteismetsästä.

Luontojärjestöt ovat viimeksi loppukesän ja alkusyksyn aikana tuoneet esiin epäilynsä, että alueella olisi hakattu tai aiottu hakata metsää PEFC-sertifikaattien vastaisesti. Neve haluaa varmistua, että sen ostama puu on sertifikaattien ja voimassa olevan lainsäädännön mukaista.

Neve pyysi Värriön yhteismetsältä selvitystä tänä syksynä hakatusta puusta sen jälkeen, kun Greenpeace tiedusteli 10.9., onko Neve hankkinut puuta Värriön yhteismetsältä elokuussa.

Värriön yhteismetsä kertoi selvityksessään, että se on toistaiseksi jäädyttänyt hakkuut alueella, joilla hakkuista on syntynyt erimielisyyttä.

PEFC-sertifikaatin haltija, Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry (KMY) on pyytänyt ulkopuolista asiantuntijaa arvioimaan, täyttävätkö suunnitellut hakkuut PEFC:n vaatimukset ja voiko alueelle suunniteltuja hakkuita siten toteuttaa. Neve ei vielä ole saanut arvioinnin tuloksia nähtäväkseen.

Jo aiemminkin on arvioitu, ovatko Värriö yhteismetsän alueen hakkuut sertifioinnin vaatimusten mukaisia. Ulkopuolinen arvioija on todennut, että esimerkiksi vuoden 2023 syksyn ja alkuvuoden 2024 puut ovat alueilta, joiden hakkuut ovat standardien mukaisia.

Neve on sitoutunut samoihin sertifikaatteihin ja kestävyyskriteereihin kuin monet muutkin energia- ja metsäyhtiöt. Edellytämme, että puunhankinnassa noudatetaan Tapion Oy:n ohjeita ja sertifikaatteja, ja polttoaineentoimittajan on täytettävä Suomessa käytettävät kestävyyskriteerit 100-prosenttisesti.

Odotamme alueella tehtyjen lisäselvitysten tuloksia, joiden pohjalta teemme päätöksiä jatkosta. Arvioimme myös puunhankinnan kriteerejämme sekä oman valvonnan lisäämistä puuntoimittajille.

Neve hankkii energiapuuta kaukolämmön tuotantoon yhteensä 40 eri toimijalta. Näistä yksi on Värriön yhteismetsä. Värriön yhteismetsästä tulevan puun osuus on ollut noin prosentti Neven tarvitsemasta puusta.

Tulevina vuosina puupolttoaineen tarve vähenee, kun Neve ottaa käyttöön sähkökattilan ja jäteveden lämmöntalteenoton vuonna 2025.

Neve käyttää kaukolämmön polttoaineena pääosin metsäenergiaa, kierrätyspuuta, teollisuuden puutähdettä ja turvetta. Uusien investointien myötä näiden tarve vähenee 20 prosenttia vuodessa.

Uusimmat artikkelit