Kotivara alkaa vedestä – näin varaudut vedenjakelun keskeytyksiin
Valtakunnallista Varautumispäivää vietetään jälleen 7.2.2025. Päivämäärä perustuu viranomaisten ja järjestöjen yhteiseen suositukseen siitä, että jokaisen kotitalouden tulisi olla varautunut vähintään 72 tunnin ajaksi häiriötilanteen sattuessa. Vuonna 2025 Varautumispäivän teema on ”Kotivara alkaa vedestä” muistuttaen kansalaisia varautumaan vedenjakelun keskeytyksiin.
Vedenjakelun keskeytyksiä voi esiintyä monista syistä, ja ne voivat olla lyhytaikaisia tai pitkittyneitä. Yleisimmin vedenjakelun keskeytykset johtuvat suunnitelluista huolto- tai rakennustöistä ja näistä pyrimme tiedottamaan asiakkaita hyvissä ajoin ennakkoon esimerkiksi keskeytysviestipalvelullamme. Keskeytykset voivat myös ilmetä odottamattomasti teknisen vian, äärimmäisten sääolosuhteiden tai esimerkiksi ympäristöonnettomuuden johdosta. Näistä tiedotetaan asiakkaita heti, kun se on mahdollista niin viestitse kuin sähköisissä kanavissamme.
Tilanteen mukaan tuomme vedenjakelukeskeytyksen aikana alueelle yhden tai useampia tilapäisiä vedenjakelupisteitä. Näistä pisteistä voi noutaa käyttövettä omaan tarpeeseensa. Tästä huolimatta keskeytyksiin hyvä varautua vähintään 72 tunnin ajaksi huomioimalla muun muassa seuraavat asiat:
1. Veden varastointi
Ihminen tarvitsee päivittäin noin kaksi litraa puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja hygieniaan. Kokonaisvedentarve on 1–2 ämpärillistä henkeä kohti vuorokaudessa. Varastoi juomavesi elintarvikekäyttöön tarkoitetuissa astioissa, kuten vesikanistereissa tai puhtaissa muovipulloissa. Pullotettu vesi säilyy hyvänä muutaman vuoden, hanavesi kanisterissa noin viikon. Säilytä vettä viileässä ja pimeässä paikassa ja merkitse varastointipäivämäärä astioihin.
2. Estä saastuneen veden käyttö
Estä saastuneen veden käyttö esimerkiksi merkitsemällä vesihana varoituslapulla. Noudata vesihuoltolaitoksen ohjeita vedenkäytöstä ja mahdollisesta keittokehotuksesta. Vältä veden käyttöä vesijohtokloorauksen aikana. Kun puhdasta vettä on jälleen saatavilla, puhdista kaikki laitteet ja astiat, joihin saastunutta vettä on voinut joutua, kuten kahvinkeitin.
3. Vedenkäyttö ja säästäminen
Käytä vettä säästeliäästi keskeytyksen aikana ja vain välttämättömiin tarpeisiin, kuten juomiseen, ruoanlaittoon ja henkilökohtaiseen hygieniaan. Vältä turhaa veden kulutusta, kuten tiskaamista tai pyykinpesua, ellei se ole ehdottoman tarpeellista. Käytä kertakäyttöastioita ja -aterimia tiskaamisen vähentämiseksi.
4. Vedensaannin vaihtoehdot
Tarkista lähistön vesipisteet, joista vettä jaetaan vedenjakelun keskeytyksen aikana. Ilmoitamme vedenjakelupisteiden sijainnit muun muassa verkkosivuillamme ja häiriötiedotteissamme. Varaudu tarpeeseen noutaa vettä kannellisilla astioilla tai kanistereilla. Pidä mielessä, tarvitseeko joku apua naapurissasi tai lähipiirissäsi veden kuljettamisessa ja tarjoa apuasi mahdollisuuksien puitteissa.
5. Hygienia ja terveys
Ylläpidä hygieniaa vedenjakelun keskeytyksen aikana sairauksien välttämiseksi. Käytä esimerkiksi kosteuspyyhkeitä tai desinfiointiaineita käsien puhdistamiseen. WC:n voi vetää vain kerran keskeytyksen alettua. Pönttöön voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet. Käytetty pussi lajitellaan sekajätteeseen. Keitä luonnosta saatava vesi ennen sen käyttöä siivoustarkoituksiin, jos olet epävarma sen puhtaudesta. Pidä yhteystiedot ja ohjeet paikallisista hätäkeskuksista ja viranomaisista helposti saatavilla.
Vedenjakelukeskeytyksen päätyttyä
Vedenjakelun keskeytyksen päättymisestä tiedotetaan asiakkaille viestitse sekä sähköisissä kanavissamme. Kun vesi taas alkaa virrata verkostossa, voi vedessä näkyä värjäymiä ja sameutta. Värjäymät ovat vesijohtoputkista virtaus- ja painevaihtelun irrottamaa sakkaa – epämiellyttävän näköistä, mutta vaaratonta. Sameus taas johtuu veteen sekoittuneesta ilmasta. Myös sameus on terveydelle vaaratonta. Molemmista haitoista pääsee eroon vettä juoksuttamalla. Juoksutettu vesi kannattaa ottaa talteen ja hyödyntää vaikkapa vessan huuhteluun tai kukkien kasteluun.
Veden keittokehotuksen aikana
Veden keittokehotuksen aikana vedenjakelu on käynnissä, mutta se tulee keittää turvallista käyttöä varten, kuten juomiseen, ruoanlaittoon sekä hampaiden pesuun. Vettä tulee keittää kattilassa vähintään viisi minuuttia niin, että se selvästi poreilee ja kiehuu. Huomaa, että kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi. Keitä ja jäähdytä myös kasvisten ja vihannesten huuhteluun käytettävä vesi. Käsintiskatessa ainakin astioiden huuhteluun tulee käyttää keitettyä vettä. Astianpesukoneetta käytettäessä pese astiat kuumimmalla pesuohjelmalla.
Keittokehotuksen aikana voit lähtökohtaisesti peseytyä hanavedellä, mutta vältä veden joutumista suuhun ja silmiin. Tiedotamme asiakkaita vedenkeittokehotuksista sekä niihin liittyvistä tarvittavista toimenpiteistä eri kanavissamme: ensisijaisesti lähetämme alueen asukkaille tiedotteen ja tekstiviestin keittokehotuksen alkamisesta sekä päättymisestä ja tarvittaessa viestimme siitä myös sähköisissä kanavissamme.
Auta pitämään huolta turvallisesta arjesta kanssamme varautumalla keskeytys- ja häiriötilanteisiin. Tutustu siis myös muihin varautumisohjeisiimme kaukolämmön ja sähkönjakelupalveluidemme osalta täältä!
Uusimmat artikkelit

14.03.2025
Neve valmistautuu strategiallaan hiilineutraaliin ja asiakkaita osallistavaan energia-alan murrokseen

03.03.2025
48 vuotta pitämässä Rovaniemen lämpimänä – ja vielä tekisi mieli jatkaa

28.02.2025